Teraz Pstrąg - fotorelacja

pstrąg

Już po raz czwarty Opolskie Centrum Kultury było organizatorem imprezy plenerowej „Teraz pstrąg”. Pogoda dopisała, mieszkańcy także. Na opolskim kąpielisku miejskim tego dnia królowały szanty i ryby. Przez całe popołudnie ze sceny usłyszeć można było muzykę żeglarską w wykonaniu grup Syndrom Beczki, Formacja oraz poniatowskiego artysty Sławomira Stefaniaka. Podczas imprezy rozstrzygnięty został konkurs na najlepszą potrawę z pstrąga. W konkursie udział wzięły dwie restauracje. Jurorzy pierwsze miejsce przyznali filetowi z pstrąga z masłem szałwiowym. Danie to przygotowane zostało przez pracowników gastronomii szpitala kardiologicznego w Nałęczowie. Drugie miejsca zajął tatar z pstrąga przyrządzony przez Zajazd Rybacki w Pustelni. Mozna było popisać się sprytem i refleksem przy łapaniu pstrąga ręką w basenie. Na kąpielisku pojawili się też piraci, którzy bawili dzieci i rodziców proponując konkursy i zabawy. Smakosze ryb też znaleźli cos dla siebie, a było ich wielu sadząc po ilości (ponad 100kg) sprzedanego grillowanego pstrąga. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z imprezy (fot. Beata Wojewoda-Teresińska).